Cum alegi rulota potrivita, prin cateva criterii care trebuie luate in considerare, iar acest articol iti arata cateva aspecte principale avute in vedere. Si cum oricare aspect din viata are si un inceput, iata ce trebuie cunoscut, dupa parerea mea, cand se doreste achizitionarea unei rulote:
~ Pretul;
~ Masina care trage;
~ Permis de conducere;
~ Utilizare / tip de vacanta;
~ Componenta familiei;
~ Greutate si sarcina utila;
Si acum luate pe rand, avand in vedere ca o documentare cat mai complexa si bogata, duce intotdeauna catre o investitie cat mai avantajoasa.
Pretul
Daca consideri ca bugetul tau nu este nelimitat, incearca totusi si stabileste o limita de achizitie. Trebuie avut in vedere ca pe langa achizitionarea rulotei in sine, de multe ori trebuie sa achizitionezi si alte accesorii si echipamente, cum ar fi cortul, terasa, buteliile de gaz, oglinzile suplimentare, cabluri electrice prelungitoare, covorul de cort, mobilierul de camping, etc.
Masina care trage
Inainte de toate, verifica mai intai greutatea maxima de remorcare a masinii. Greutatea maxima de remorcare este mentionata pe certificatul de inmatriculare si se observa destul de usor care este greutatea maxima a rulotei ce urmeaza sa fie achizitionata. Dar ca si sfat, pentru o deplasare in siguranta, este mai bine sa se caute o rulota care poate cantari mai putin decat greutatea maxima de tractare a masinii. Este mult mai sigur sa cumperi o rulota cu o greutate maxima ce poate ajunge la aproximativ 70% din greutatea masinii incarcate.
Permis de conducere
Permisul de conducere este de asemenea important, deoarece cu un permis de conducere normal categoria B poti conduce o masina cu rulota (remorca) numai daca ansamblul indeplineste una dintre urmatoarele cerinte:
– Masa maxima admisa a rulotei nu depaseste 750 kg (cazuri mai rare);
– Greutatea maxima admisa a ansamblului nu trebuie sa depaseasca 3 500 kg;
Daca combinatia ta masina/rulota nu indeplineste una dintre aceste 2 cerinte, trebuie sa detii (sau sa incerci sa obtii) un permis de conducere categoria BE.
Mod de utilizare / tip de vacanta / destinatie
Important este si modul in care se doreste ca rulota sa fie intrebuintata. O vacanta de cateva zile la un camping este ceva complet diferit fata de o deplasare pe trasee de munte, cu distante lungi.
In primul caz, poti opta pentru o rulota ceva mai mare si cu destul de mult confort, iar pentru ultimul caz, de preferinta trebuie un model mai compact, pentru a permite manevrarea mai usoara pe drumurile inguste si serpuite dintr-un teren montan.
De asemenea, este important in ce anotimp doresti sa folosesti rulota. Daca doresti sa pleci cu rulota in vacanta primavara si toamna, sau chiar iarna, va trebui sa te intrebi daca un model cu o izolatie mai buna este mai potrivit.
Componenta familiei
Numarul de persoane dintr-o familie determina in mare masura aspectul interior si dimensiunea rulotei, dar mai ales criteriile de achizitionare. In randurile de mai jos, sunt cateva aspecte de care trebuie sa se tina cont:
Spatii de odihna
Este de la sine inteles ca trebuie luat in calcul faptul ca trebuie sa poti sta in rulota cu intreaga familie. Desi de obicei se sta impreuna in cort sau sub terasa intr-un camping, pe vreme rece este pur si simplu necesar sa se poata sta in rulota. Daca familia este formata din mai mult de 4 persoane, coltarul sau canapelele sunt adesea prea limitate, iar patul are alt scop. De acea este mai bine sa cauti sa achizitionezi o rulota un coltar cu o marime ceva mai mare.
Locuri de dormit
Trebuie luat in calcul ca trebuie sa poti dormi in rulota cu toata familia si, daca se poate, in asa fel incat membri familiei sa nu fie prea deranjati unul de celalalt. Sa presupunem ca trebuie sa existe intotdeauna suficiente locuri de dormit disponibile in rulota, chiar daca unii membri dorm in propriul lor cort la un camping. Nu intotdeauna exista optiunea de a monta un cort, asa ca trebuie sa existe posibilitatea sa dormiti impreuna in rulota.
Paturi fixe
Exista unele modele rulote care detin doar un spatiu, constand intr-un coltar care se converteste in pat de dormit. Dar exista si destul de multe rulote care sunt echipate cu paturi fixe individuale sau duble, pe care te poti odihni la fel de confortabil ca in cele de acasa. Avantajul paturilor fixe este ca deseori exista un spatiu enorm de depozitare dedesubt, iar dezavantajul lor consta in faptul ca ocupa un spatiu care nu poate fi modificat.
Paturi supraetajate
Paturile supraetajate sunt extrem de practice la prima vedere, dar s-ar putea sa nu mai fie la indemana dupa cativa ani, cand copiii au crescut. Multi copii prefera sa doarma in propriul pat, numai ca dormitul intr-un astfel de pat supraetajat de la o anumita varsta pare incomod.
Spatiu depozitare
Important este si spatiul de depozitare disponibil, la fel ca si posibilitatea de acces a spatiului respectiv. Volumul pentru spatiu de depozitare este determinat in principal de lungimea caroseriei si de designul rulotei. Atunci cand rulota nu are pat fix si spatiul destinat coltarului este transformat zi de zi din canapea in pat, este util sa depozitezi cu usurinta pernele si lenjeria de pat pe coltar.
Zona de spalat si toaleta
In mare parte, acest spatiu este folosit in principal pe timp de noapte. Majoritatea rulotelor au o cabina cu o toaleta fixa si o chiuveta, iar unele rulote au si un dush. Daca ti-ai propus sa stai des prin campinguri care nu sunt atat de bine dotate si intretinute, o toaleta buna, eventual cu dush, pot fi de mare folos.
Acoperis suprainaltat
Unii producatori construiesc si rulote cu un acoperis care se ridica. Caroseria este realizata mai joasa, astfel incat rezistenta aerului sa fie redusa in timpul conducerii. O data ajuns la destinatie, acoperisul poate fi ridicat, astfel incat sa se creeze in continuare un spatiu suplimentar pe inaltime. O astfel de rulota mai joasa este, de asemenea, mai usor de depozitat in garaj sau sub o copertina.
Doar ca, datorita izolatiei mai putin buna, un astfel de model este mai putin potrivit pentru utilizare intr-un sezon rece. Cantitatea de spatiu de depozitare este de asemenea redus, deoarece dulapurile superioare lipsesc, sau sunt mult mai mici. Am detaliat cateva aspecte legate de un astfel de acoperis in articolul Despre rulota Eriba
Bucataria
Bucataria este de obicei amplasata in lateralul rulotei si este formata din doua dulapuri cu usi si/sau sertare. Blatul este echipat cu chiuveta cu robinet si plita (aragaz) cu doua sau trei arzatoare. Aproape toate bucatariile au un frigider cu compartiment congelator, care poate functiona fie la 12 V, 230 V, sau pe gaz.
Incalzire
Majotitatea rulotelor rulotele sunt echipate standard cu un sistem de incalzire. In versiunile de generatie mai noua, soba este chiar extinsa cu un sistem de circulatie a aerului pentru incalzirea cu aer cald, iar unele modele au chiar si incalzire in pardoseala. Daca utilizezi rulota doar vara, primavara si toamna, un sistem standard de incalzire este in general destul de suficient.
Greutate si sarcina utila
Legat de acest aspect, la o rulota se pot distinge trei concepte:
* Masa maxima admisa (MMA), cu alte cuvinte greutatea pe care rulota o poate avea atunci cand este incarcata;
* Masa compatibila, care este greutatea rulotei cu accesoriile montate din fabrica ca standard, precum si o cantitate de baza de gaz si apa;
* Sarcina utila, care se calculeaza scazand greutatea proprie din masa maxima admisa.
Masa maxima admisa a rulotei nu poate depasi greutatea maxima remorcabila a masinii, asa cum este mentionat in certificatul de inmatriculare al vehiculului. In caz contrar, s-ar putea ca sarcina utila, care oricum deseori nu este prea mare, sa fie limitata si mai mult de greutatea maxima de remorcare a masinii.
In Olanda, pana in anul 1995, nu s-au facut calcule cu masa corespunzatoare, ci doar cu masa unei rulote goale. Astfel, pentru rulotele dinainte de 1995, greutatea goala a rulotei, asa cum se mentiona ca „masa neincarcata” pe certificatul de inmatriculare, a fost mai intai redusa cu greutatea frigiderului si a aragazului. In plus, nu au fost luate in considerare accesoriile suplimentare precum wc-ul fix, roata de rezerva, butelii de gaz etc., desi aceste lucruri reduc in mod natural sarcina utila disponibila.
Acest lucru sa schimbat insa in 1995, deoarece din acel moment, greutatea a fost declarata ca „masa neincarcata”, determinata prin cantarirea rulotei in versiunea standard. Ca urmare, accesoriile din versiunea standard precum aragazul, frigiderul si toaleta cu caseta sunt acum incluse in greutatea goala. Cu toate acestea, accesoriile suplimentare nu au fost incluse.
In practica, sarcina utila pentru majoritatea rulotelor este intre 150 si 300 kg, desi poate fi mult mai mica la rulotele mai vechi. Daca se mai adauga inca 100 kg la masa corespunzatoare pentru echipamente suplimentare indispensabile precum o roata de rezerva, cort/copertina, treapta, cric, umplere caseta toaleta etc., si aproximativ 30 kg de persoana pentru bagajele personale, atunci sarcina utila este depasita.
Cum alegi rulota potrivita
Sper ca cele afisate sa fie pe intelesul celor care sunt la inceput de drum in achizitionarea unei rulote si ca vor tine cont de aceste lucruri. Pare ceva banal si firesc pentru cei care detin si/sau au ajuns sa cunoasca multe dintre detallile legate de o rulota, dar trebuie sa inteleaga ca sunt si altii care vor sa afle si sa stie.
Detii o rulota sau alte accesorii pentru rulote si doresti sa le prezinti spre vanzare?
BlogRulote Anunturi s-a directionat catre Anunturi Vanzari Auto – BizAuto
Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!! 😂
Ramai conectat cu acest blog dedicat rulote, devino un urmaritor al paginii mele pe Facebook si comenteaza articolele in pagina, dar, distribuie si prietenilor pentru o mai buna cunoastere.