Sari la conținut

Detalii sistem mover rulota in 2022

Detalii sistem mover rulota in 2022, deoarece un astfel de accesoriu a inceput sa devina un element esential pentru multi proprietari de rulote. Totodata exista intrebarea pe care cativa si-o pun si anume, cum este bine sa fie montat un mover pe rulota.

Am facut prin 2014 o prezentare sumara in blog a unui sistem mover rulota, cu ce am descoperit la acea vreme, dar iata ca anii au trecut si consider ca este bine sa se cunoasca cat mai multe despre un astfel de sistem care ajuta la o manevrare mai usoara pentru rulota.

Mover rulota

Exista cateva modele destul de cunoscute, cel fixat pe sasiu, modelul cu montare in locul rotii de manevra si acel model cu atasare la cupla protap. Insa cel mai popular si cel mai eficient tip de mover este cel montat pe osie, care consta dintr-un cadru fixat pe sasiul rulotei cu doua motoare electrice de 12 V si un ansamblu role la fiecare capat.

Prin primirea de curent de la bateria din dotare, rolele actioneaza individual pe anvelopele rulotei, pentru a oferi o manevrabilitate deplina. Toate operatiile se fac de la distanta, printr-o unitate de control, folosind o telecomanda.
sistem mover montat pe sasiu
Acel model mover cu atasare la cupla protap este mai putin cunoscut si mai putin utilizat in general,  desi sunt semnificativ mai ieftine decat motoarele montate pe sasiu. Este utilizat in mare masura de catre dealeri, pentru a trage si pozitiona rulotele, dar si de cei care muta semiremorci, barci pozitionate pe un peridoc, etc.
mover cu atasare la cupla protap

Si modelul cu utilizare prin atasare in locul destinat roata de manevra rulota, care poate fi electric, sau cu manevrare manuala. Acesta nu se recomandat rulotelor cu doua axe si trebuie folosit pe suprafete dure, nu pamant cu iarba sau pe nisip.
mover in locul roata de manevra

Detalii sistem mover rulota in 2022

Dupa aceasta mica introducere si avand in vedere ca majoritatea celor care doresc sa achizitioneze un sistem mover se axeaza pe modelul cu fixare pe sasiu, voi detalia despre acest sistem destul de cunoscut. Totodata, incerc sa explic, din ce am vazut si descoperit in multele deplasari facute, ce motive sunt luate in considerare atunci cand se monteaza pe rulota. Bineinteles, nu se alege pur si simplu un model si se spera ca este mai bun. Sunt multe aspecte de luat in calcul atunci cand vine vorba de alegerea unui mover pentru rulota.

Greutatea totala admisa

Cel mai important aspect la alegerea unui sistem mover este greutatea totala admisa a rulotei, pentru disponibilitate manevrare, prin cunoastere a faptului ca motoarele din componenta mover sunt capabile sa o manevreze. Se stie, daca nu se afla acum, ca unele motoare sunt capabile sa mute rulote cu o greutate de 1 500 kg chiar si pe o panta cu inclinatie de 25%. Dar exista si unele motoare care sunt capabile sa manevreze o rulota de 2 000 kg.

Nu cred ca pot intra in discutie o multime de movere care pot misca doar rulote dintre cele mai usoare. De aceea consider ca este bine sa fie cunoscute acele sisteme mover care sunt capabile sa manevreze rulote cu greutati intre 1 500 kg si 2 000 kg.

Greutate mover

Deoarece limitele de greutate ale unei rulote sunt importante, trebuie avut in vedere greutatea sistemului mover in sine, stiind despre componente lui ca sunt obiecte destul de grele. Cel mai usor sistem mover cantareste aproximativ 27 kg. Insa alte sisteme pot sa cantareasca pana la 40 kg. Dar majoritatea celor uzuale si care sunt cel mai cautate pe piata, cantaresc aproximativ intre 32 si 35 kg., de aceea trebuie luat in considerare greutatea lor inainte de a cumpara si de a le monta pe rulota.

Daca o rulota are o sarcina utila de aproximativ 200 kg, totul va fi ok chiar si cu cel mai greu mover montat. Pentru a putea gestiona greutatea suplimentara, ar putea fi utila folosirea unui cantar pentru protap, pentru a verifica daca rulota se afla in limita permisa.

Din cate am aflat, stand de vorba cu diferiti dealeri rulote, trebuie avut in vedere ca adaugarea unui mover la rulota nu trebuie sa depaseasca greutatea maxima a rulotei. In situatia unui accident, in care se descopera ca aceasta greutate a fost depasita, polita de asigurare ar putea fi nula. Asta in tari precum Olanda sau Germania. In Romania nu cred ca trebuie dezvoltat acest subiect.

Mod utilizare

Exista mai multe modalitati prin care rolele de antrenare sa fie cuplate pe roata rulotei (facand referire la sisteme mover cu montare pe sasiu). Unele folosesc un dispozitiv manual (manivela), care este rapid si astfel rola este complet cuplata sau decuplata, doar ca necesita mai mult efort pentru a fi pozitionat. Sunt cazuri, cand este montata o singura bara (actionare transversala) care cupleaza ambele motoare.

Alte sisteme folosesc o actiune de infiletare cu surub, care este mai lenta si depinde de cel care o manevreaza pentru a se asigura ca o rola este complet cuplata. Exista de asemenea, un sistem de cuplare automat, actionat electric din telecomanda.

Cateva de astfel de sisteme le-am prezentat impreuna cu prietenul meu din Wurzburg, pe canalul Youtube BlogRulote, videoclip care-l postez si aici.

YouTube video player

Montare mover

Metoda de montare ale unui mover pe sasiul rulotei variaza in functie de marci rulote, chiar daca cu aceiasi marca de sasiu. Deoarece si dimensiunea rotilor poate fi diferita, cei care monteaza nu sunt intotdeauna pregatiti sa afirme ce garda la sol va avea moverul montat. Ceea ce va putea spune (daca este priceput), este despre care va fi inaltimea maxima la care un motor se va pozitiona sub sasiu in zona de atasare. Numai asa se afla cu ce garda la sol s-a ramas. Recomandarea facuta de catre specialisti pentru garda la sol, este de 150 mm.

Moverele cu montare de osie sunt proiectate pentru a se fixa pe sasiul fara gaurire, deoarece o operatiune de perforare nu este permisa de producatorii de sasiu, deoarece i-ar slabi rezistenta. Trebuie avut in vedere ca fixarea pe sasiu a unui mover poate deranja functionarea suportului rotii de rezerva, sau chiar posibilitatea unui conflict intre pozitionare si amortizoare, daca ele exista.

In mod normal, un mover de rulota este montat pe sasiu, inainte de osie, deci intre roti si cupla de remorcare. Exista destul de multi cunoscatori care recomanda o astfel de pozitionare, pentru a evita deteriorarea motoarelor si rolelor de la pietricele, daca este plasat in spatele osiei.

O data instalat, un sistem motor ar trebui sa permita multi ani de utilizare, mai ales ca majoritatea pot fi demontate si remontate pe o alta rulota, avand in vedere faptul ca greutatea sa se incadreze in limite.

Articol actualizat in 2024!
Detalii sistem mover rulota in 2022

Indragesti acest hobby si doresti sa afli cat mai multe despre rulote? Aboneaza-te la canal Youtube BlogRulote si urmareste videoclipuri cu rulote noi si second hand, prin filmari realizate atat in Olanda, cat si in oricare parc rulote descoperit in Germania.

Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!!  😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acasa
Articole
Adauga Site
Contact