Dormit in rulota/autorulota pe timpul deplasarii, chiar daca ele permit sa se doarma in interior fara a fi nevoie cautarea unei cazari suplimentare. Cu toate acestea, este permis sa se foloseasca patul si in timpul conducerii? Incerc sa explic aceste aspecte, ca urmare a unei intrebari pusa de un cititor al acestui blog, facand mentiunea ca i-am raspuns, dar gandesc ca este bine sa scriu pe acest subiect pentru a afla si altii care nu au gasit un raspuns.
Chiar imi spunea la telefon cititorul meu, cum ca a intrebat si in Facebook, iar raspunsurile l-au dezamagit, fiind destul de multe persoane care habar nu au, dar stiu sa scrie doar de dragul de a jigni sau de a se da mari cunoscatori. I-am explicat ca nu va vedea din partea mea niciun comentariu de acest gen intr-o retea sociala, mai mult, am mentionat ca orice postare din Facebook va dispare in flux si va fi extrem de greu sa o mai descopere cineva.
Am mai mentionat si in alte articole din acest blog, ca este bine de facut un comentariu la un articol, chiar aici in blog, sau pe oricare alt site, deoarece, cele scrise vor fi vizibile si chiar indexate de catre Google. Cu siguranta, indexarea face ca motoarele de cautare sa afiseze raspunsuri la textul cautat.
Dormit in rulota/autorulota pe timpul deplasarii
Dar sa revin la subiectul acestui articol cu referire la dormit in rulota in timpul mersului, mai ales ca exista intrebari care vin adesea de la persoane care tocmai isi incep aventura cu campingul. Asadar?
O rulota sau autorulota este o casa, sau poate un hotel pe roti, iar daca este dotata cu bucatarie, baie si pat, de ce nu ar trebui sa le folosească pasagerii in timpul conducerii? De fapt, o astfel de intrebare poate parea relativ evidenta. Iar pentru a obtine raspunsul corect, este necesar sa se ia in considerare esenta vehiculului.
Totul din cauza OUG 195/02, articolul 99, aliniatul 1, punctul 8. Aceasta prevede clar ca se „Constituie contravenÅ£ii ÅŸi se sancÅ£ionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancÅ£iuni următoarele fapte săvârÅŸite de către persoane fizice: nerespectarea obligaÅ£iei conducătorului de autovehicul ÅŸi a pasagerilor acestuia de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranţă omologate;
Aceasta exclude dormitul in pat, plimbarea prin cabina, sau chiar folosirea toaletei atunci cand rulota/autorulota este in miscare. In cazul unui accident, acesta ar reprezenta un risc mare atat pentru pasagerul fara fixare centura siguranta, cat si pentru alte persoane din vehicul.
Conducerea fara centuri de siguranta nu este doar o cauza ce poate deveni fatala, dar daca va fi detectata de politie, cu siguranta va apare si amenda. Chiar daca pasagerii sunt cei care comit infractiunea, cel amendat va fi soferul.
Se poate dormi in rulota/autorulota in timp ce conduc? Ei bine, nu!
In momentul in care soferul intoarce cheia in contact si incepe sa conduca, rulota si/sau autorulota devin utilizator al traficului rutier. Iar intr-un vehicul, li se impun doua cerinte pasagerilor. In primul rand, trebuie sa ocupe locul destinat lor. In al doilea rand, trebuie sa-si puna centurile de siguranta. Nu poate exista decat un singur răspuns la intrebarea daca se poate dormi intr-o autorulota sau rulota in timp ce conduci. Din nefericire, acesta este nu!
Chiar daca sunt multi cei care cunosc astfel de lucruri, trebuie sa stie ca exista destul de multi cei care nu stiu, mai ales ca nu exista nicio indoiala cu privire la faptul ca patul nu este echipat cu centuri de siguranta si nu este un loc pentru a sta pe timpul unei deplasari. Iar din pacate, multe persoane nu urmaresc acest lucru si deja se cunosc cateva tragedii care apar atunci cand se calatoreste intr-o rulota, dar mai ales autorulota.
Daca consideri interesant acest articol, te astept cu un like pentru pagina de Facebook si distribuie prietenilor pentru o mai buna cunoastere.