Acte necesare schimbare permis auto si care sunt pasii ce trebuie sa-i urmezi daca a expirat, l-ai pierdut, sau ţi-ai schimbat cumva domiciliul. Prin acest articol auto, BlogRulote iti arata ce documente ai nevoie pentru preschimbarea permisului de conducere si taxa necesara.
Asadar, in situatia in care descoperi ca trebuie sa-ti schimbi permisul de conducere, trebuie sa sti cateva aspecte extrem de esensiale, cum ar fi actele de care ai nevoie, sau ce trebuie sa cuprinda fisa medicala. Permisul auto pentru soferi trebuie schimbat in urma mai multor situatii si anume, daca a expirat, daca a fost pierdut, furat sau deteriorat, ti-ai schimbat numele, sau se poate intampla sa ai un permis de conducere obtinut in alta tari si vrei sa-l schimbi cu unul romanesc.
Incepand cu 1 ianuarie 2022, institutiile publice nu mai au voie sa solicite persoanelor fizice si firmelor copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de catre alte institutii ale statului.
Acte necesare schimbare permis auto
In cazul oricarei situatii de mai sus, referitoare la o problema cu permisul auto, trebuie sa te prezenti la Direcţia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) pentru a putea face unul nou. Pentru a putea grabi acest proces, persoanele care doresc sa-si schimbe permisul pot face o programare online pe site-ul DRPCIV, completand casutele cu informatiile necesare si astfel, prin aceasta modalitate online, se micsoreaza considerabil timpul de asteptare pentru obtinerea noului permis de conducere.
Care sunt actele necesare si taxa pe care trebuie sa o achiti pentru acest lucru, le poti afla urmarind cele afisate in continuare.
Acte necesare pentru schimbare permis auto
– Cererea solicitantului care se obtine si se completeaza in format electronic la ghiseu (impreuna cu declaratia de furt/pierdere, dupa caz);
– Cartea de identitate al solicitantului, original;
– Dovada de plata a contravalorii permisului de conducere – 89 lei;
– Permisul de conducere in original (in cazul motivului deteriorare);
– Fisa medicala din care sa rezulte ca esti apt pentru a conduce autovehicule si care se depune in original- costuri intre 140 lei si 220 lei;
Fisa medicala
Fisa medicala necesara permis auto este un document emis de o unitate medicală autorizata, din care rezulta daca solicitantul unui permis auto este apt din punct de vedere a starii de sanatate pentru a conduce autovehicule.
Situatii in care fisa medicala este obligatorie, sau nu:
Obligatoriu:
– obtinerea inițiala a permisului de conducere;
– prelungirea valabilițatii/preschimbarea permisului de conducere;
– in cazul permiselor anulate sau suspendate;
Neobligatoriu:
– atunci cand permisul a fost pierdut;
– cand permisul a fost furat;
– când permisul s-a deteriorat;
– cand titularul permisului si-a schimbat numele;
Consultatii medicale necesare
Pentru a obtine fisa medicala auto este necesara efectuarea examinarilor medicale la urmatoarele specialitati:
• Oftalmologie;
• ORL;
• Ortopedie;
• Medicină interna;
• Neurologie;
• Psihiatrie;
• Pneumologie (doar pentru grupa II – conducatori auto ai autovehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E;
• Aviz psihologic (școlarizare auto);
Acte necesare schimbare permisului auto obtinut in strainatate
Persoanele care doresc sa preschimbe un permis auto obtinut in strainatate intr-unul romanesc, trebuie sa depuna la serviciul public al Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor de pe raza judetului unde este domiciliat, o serie de documente diferite de cele necesare in mod normal. Toate aceste acte cerute au ca scop dovedirea faptului ca permisul auto initial este in regula din punct de vedere legal si dovedirea faptului ca solicitantul este in masura sa beneficieze de documentul care permite conducerea unui autovehicul pe drumurile publice din Romania.
– Cererea solicitantului, care se obtine si se completeaza la ghiseul DRPCIV;
– Permisul de conducere eliberat de autoritatile din tara respectiva, in original;
– Traducerea legalizata in limba romana a permisului de conducere eliberat de autoritatile din tara in care s-a dobandit;
-Documentul care atesta pierderea sau furtul permisului auto (in situatia in care este nevoie);
– Actul de identitate al solicitantului, in original;
Programare la DRPCIV
Pentru a evita statul la cozi, se poate face programare online, printr-un click pe site-ul DRPCIV.
La primul pas va trebui sa alegi judetul unde vrei sa faci programarea, dupa care alegi serviciul de care ai nevoie, iar mai apoi completezi campurile disponibile cu datele tale personale: nume, prenume, CNP si bineinteles adresa de mail. La final selectezi ziua si ora la care vrei sa te prezinti la biroul Serviciul de Permise de la tine din judet, urmand ca mai apoi sa primesti confirmarea programarii pe adresa ta de e-mail.
Plata taxa pentru eliberare permis auto
Taxa aferenta schimbarii permisului auto, in valoare de 89 de lei, poate fi achitata atat in mod fizic, la un ghiseu DRPCIV, cat si online, sau pe site-ul ghiseul.ro.
Timp necesar eliberare permis auto
Dupa ce ai depus actele la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, va trebui sa aștepti doua pana la cinci zile lucratoare pana cand permisul auto ajunge la adresa la care figurezi, prin Posta Romana.
Ce risti daca conduci cu permisul auto expirat
Conducerea unui autovehicul avand permis auto expirat duce la amenzi intre 870 si pana la 1.160 de lei, dar si puncte penalizare. Iata ce apare in Art.101 din Codul Rutier referitor la contraventia de a circula pe drumurile publice avand carnetul auto expirat:
”Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat.”
Concluzie
Daca ti-a expirat dreptul de a conduce, grabeste-te sa-ti reinnoiesti permisul auto la timp, fiindca, dupa cum poti observa, procesul inlocuirii cu unul nou nu e chiar atat de complicat.