Sari la conținut

Autovehicule cu regim de circulatie prioritar

Autovehicule cu regim de circulatie prioritar, prin afisare comportament al soferilor la majoritatea vehiculelor de urgenta intalnite in trafic, precum ambulanta, pompieri si politie. Mai ales ca, un comportament adecvat al unui sofer vizavi de vehicul de urgenta este crucial, avand in vedere ca deplasarea eficienta si rapida, necesita sosirea la fata locului cat mai urgent posibil.

Timpul joaca un rol cheie de care poate depinde sanatatea unor persoane si chiar viata. Acesta este motivul pentru care, atunci cand vede un vehicul de urgenta care se apropie, fiecare sofer ar trebui sa stie sa-i cedeze locul intr-un mod corect si sigur. Astfel, acest articol auto din BlogRulote prezinta comportamentul adecvat fata de un vehicul cu regim de circulatie prioritar.

Este obligatoriu sa cedezi trecerea unui vehicul de urgenta?

Atunci cand un vehicul care emite semnale luminoase sub forma de lumini intermitente albastre si, in acelasi timp, semnale sonore cu tonalitate variabila si se deplaseaza cu farurile aprinse pe faza scurta sau lunga, fiecare participant la trafic si persoana (pieton) de pe traseu, sunt obligate sa faciliteze trecerea vehiculului care circula cu astfel de semnale pornite. Pe langa asemenea vehicule cu regim de circulatie prioritar, mai sunt incluse si acele vehicule care circula in coloana, la inceputul si sfarsitul careia se afla vehicule de urgenta, trimitand suplimentar semnale luminoase sub forma unei lumini rosii intermitente.

Toate acestea inseamna cedare spatiu pentru trecere cat mai repede posibil si oprirea masinii daca este necesar. Merita adaugat ca legea interzice depasirea acestor vehicule de urgenta in astfel de situatii

Autovehicule cu regim de circulatie prioritar

Acum, dupa ce ai aflat cele afisate mai sus, este bine sa descoperi cum sa te comporti cand se apropie un vehicul de urgenta si cum trebuie sa te adaptazi la situatia actuala a traficului. Adesea, lasarea unui astfel de vehicul sa treaca va consta doar in virajul spre marginea dreapta a drumului, dar uneori poate solicita soferului sa efectueze o manevra suplimentara, mai ales in conditii de trafic aglomerat in oras.

Vehiculul care emite semnale luminoase si sonore ar trebui, de asemenea, sa traverseze fiecare intersectie, chiar si atunci cand semaforul afiseaza culoarea verde in fata noastra. Mai mult, nu trebuie uitat ca un asemenea comportament se aplica si pietonilor care, vazand un vehicul de urgenta care se apropie, nu ar trebui sa traverseze pe treceri.

Cum sa creezi corect un coridor de urgenta

O regula speciala se aplica în conditii de trafic pe drumuri expres si autostrazi. De foarte multe ori, cauza incetinirii sau opririi traficului este un accident, iar in aceste situatii, serviciile corespunzatoare trebuie sa ajunga cat mai rapid la accident si la posibile persoane ranite. Acesta este motivul pentru care coridorul vietii, cunoscut si sub numele de coridorul de urgenta, este atat de important pe autostrazi.

Pe un drum cu doua benzi, soferii care se afla pe banda din dreapta trebuie sa manevreze masinile spre partea dreapta, iar cei care se afla pe banda din stanga trebuie sa vireze cat mai pe partea stanga. Pe de alta parte, pe un traseu cu trei benzi, vehiculele de pe banda dreapta si mijlocie merg spre dreapta, iar cele de pe banda stanga, spre marginea stanga a drumului.

De final

Trebuie sa fii constient ca acele cateva minute necesare prin interventii medicale pot salva o viata a unei persoane, iar minutele castigate pentru interventia pompierilor pot ajuta la salvarea de alte vieti. Realizarea unui coridor este similara si pentru deblocarea traficului pe o artera dintr-un traseu intens circulat, unde a avut loc un accident.

A nu respecta aceste reglementari nu este doar periculos, dar te poate costa si scump. Ingreunand circulatia vehiculelor de urgenta, constituie contraventie, se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a II-a de sancţiuni (4-5 puncte penalizare) şi cu aplicarea de sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile. Toate, ca si neacordare a prioritatii de trecere a vehiculelor care au acest drept.

Autovehicule cu regim de circulatie prioritar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acasa
Articole
Adauga Site
Contact