Sari la conținut

Ce nu trebuie facut in masina la volan

Ce nu trebuie facut in masina la volan, mai ales ca in zilele noastre, masina devine o a doua casa pentru multe persoane, prin a petrece mai mult timp in ea, fie prin condus la si de la serviciu, in vacante, la shopping, etc. Numai ca, in multe cazuri, se poate observa lipsa de concentrare a atentiei asupra condusului nu este o prioritate pentru unii soferi. Acest articol auto, postat de BlogRulote, afiseaza ce nu este permis, sau mai degraba ce este interzis, sa faci in timpul cand conduci masina.

Ce nu trebuie facut in masina la volan

Chiar daca te consideri foarte bun in relatia cu masina ta, stii ce poti face cu ea si mai ales ce nu ar trebui sa faci, pentru a fi complet in siguranta. Greselile sunt umane si uneori ne este greu sa explicam de ce am facut o prostie. Acesta este motivul pentru care urmatoarele sfaturi sunt evidente, fiind cele care pot ajuta la evitarea unor greseli costisitoare.

Vorbitul la telefon in timpul conduceri

Se pot observa mai mereu soferi care sunt inconstienti cand se afla la volan, cu activitati prin care nu numai ca isi pun propria viata in pericol, dar si pe a celor din jur. Acestia trebuie sa contientizeze ca pot ramane fara permis de conducere in cazul in care vorbesc la telefon fara sa foloseasca un sistem handsfree. Conform unei Ordonante adoptata de Guvernul Romaniei in 2022, soferii care folosesc telefoanele mobile pentru a transmite mesaje, a inregistra, a fotografia sau a vorbi in timp ce conduc, vor fi sanctionati cu amenzi mult mai mari. O astfel de abatere se sanctioneaza cu 2-3 puncte amenda, cu suma de 290 sau 435 de lei.

Citirea cartilor, ziarelor, etc. la volan

Desi nu exista reglementari care sa limiteze capacitatea de a citi „la volan”, acest lucru nu este recomandat dedicarii unei astfel de activitati in timp ce se conduce. Concentrarea unui sofer asupra drumului in timp ce citeste scade la zero, iar o tragedie se poate intampla in fractiuni de secunda. Daca esti un sofer caruia cartea iti aduce atat de mult satisfactie, investeste in carti audio.  Acest lucru este mult mai sigur decat citirea in timpul conducerii.

In ceea ce priveste ziarele, daca se doreste aflarea despre stiri din tara sau din lume, foloseste radioul si asculta informatiile. Vei afla la fel de mult ca dintr-un ziar, poate chiar mai mult. Viata este mult mai importanta, mai ales ca nimeni nu a murit inca pentru ca nu a citit ceva dintr-un ziar.

Mancatul si bautul la volan

Referitor la acest aspect, legea nu explica clar, numai ca, o eventuala amenda poate depinde de politistul intalnit in trafic. Legea declara ca orice alta activitate care perturba atentia celui de la volan este interzisa si este reglementată de articolul 99, alineatul 13, care clasifica drept contravenţie “lasarea libera in timpul condusului a volanului, ghidonului sau a manetei de comanda a vehiculului”. In completarea acestei legi vine cea din articolul 100, alineatul 10 care prevede ca “efectuarea de catre conducatorul unui vehicul a unor activitati de natura a-i distrage atentia de la conducere ori folosirea instalatilor de sonorizare la un nivel de zgomot ce afecteaza deplasarea in siguranta a lui si a celorlalti participanti la trafic.”

Astfel, daca un agent de la circulatie te-a vazut mancand la volan, acesta poate considera ca aceasta activitate te-a determinat sa lasi liber volanul si te poate amenda. Dar chiar si asa, este foarte posibil sa apara mai multa intelegere din parte unui politist, referitor la acei soferi care mananca in timp ce conduc.

Chiar daca traim intr-o graba constanta si uneori nu avem timp sa mancam linistiti, cu toate acestea, merita incercat gasirea a cateva minute pentru a manca, fara sa se faca nimic altceva. Nu numai ca va fi mult mai sigur, ci si mai sanatos pentru organism. Numai ca, a manca inseamna si a bea, iar legat de acest aspect, cat de curand va exista, si in tara noastra, posibilitatea de a bea o bere, dupa care soferul se poate aseza la volan.

Aceasta, ca urmare a declaratiei Premierului Romaniei, cel care a spus ca, impreuna cu cei de la Ministerul de Interne, lucreaza la noul Cod Rutier si ca una dintre marile schimbari ale regulilor de circulatie pe drumurile publice va avea legatura cu consumul responsabil de alcool, urmand ca limita legala maxima de alcoolemie sa fie ridicata de la 0 la 0,2 g/l alcool pur in sange. Sa speram ca acest lucru se va intampla, iar soferii sa fie responsabili si sa nu depaseasca aceste baremuri.

Aruncarea gunoiului pe geam

In timpul deplasarilor lungi, este inevitabil sa mananci sau sa gusti, precum si sa-ti potolesti setea. Incearca sa lasi toate ambalajele, pungile, sticlele de bauturi si alte deseuri in masină. Este regretabil ca unii soferi, dorind sa scape de gunoi, pur si simplu il arunca pe geamul masinii, in loc sa astepte urmatoarea oprire, poate la o benzinarie, unde sunt cosuri de gunoi. Amenda pentru aruncarea gunoiului pe geamul masinii este de 5.000 de lei. Asa ca gandeste de doua ori inainte de a face astfel de gesturi.

Conducerea unei masini cu un membru in gips

Persoanele care au suferit o accidentare si unul din membre a fost imobilizat sau nu permite utilizarea normală a acestuia, in principiu, pot conduce masina fara restrictii legale. Un astfel de comportament nu este nici contraventie, nici infractiune. Deci, teoretic, in astfel de situatii exista unda verde. Cu toate acestea, ar trebui abordata întreaga situatie cu bun simt.

Un membru defect ne va face destul de dificil sa manevram. In plus, daca în timpul conducerii intr-o astfel de situatie se produce un incident pe drumul parcurs, handicapul va fi luat in considerare in instanta si nu va prezenta un avantaj favorabil. Inainte de a conduce, merita luat in considerare toate avantajele si dezavantajele unei astfel de actiuni, iar daca este posibil, lasat loc altcuiva la volan si asezat confortabil pe scaunul pasagerului.

Sa nu te machiezi in timp ce conduci

Acest comportament la volan este foarte periculos care, din pacate, poate fi observat uneori. Femeile care nu au avut timp sa se machieze acasa, incearca sa o faca in drum spre serviciu. Se pot observa astfel de aspecte la semafoare, prin lucruri care pot duce la un accident. De asemenea, in timpul condusului, atentia redusa poate duce la o tragedie. Deci, este esential concentrarea la drum.

Sexul la volan

Cu siguranta sunt cititori ai acestui blog care vor zambi la aceste randuri, iar mintea lor va fi plina de fel de fel de ganduri. Fara indoiala, aceste tipuri de activitati sunt placute si distractive, doar ca nu trebuie sa fie facute in timp ce conducem.

Legea Circulatiei Rutiere nu se refera in niciun fel la acest tip de fapte, dar cand este descoperit de oamenii legii, ultrajul contra bunelor moravuri, respectiv „fapta persoanei care, in public, savarşeste acte sau gesturi, profereaza cuvinte ori expresii sau se deda la orice alte manifestări prin care se aduce atingere bunelor moravuri sau se produce scandal public ori se tulbura, in alt mod, liniştea si ordinea publica”, se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau, in cazuri grave, de la 2 la 7 ani. In proiectul noului Cod Penal, „fapta persoanei care, in public (…), savarseste acte de exhibitionism sau alte acte sexuale explicite” se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Si in acest moment vei gandi: „dar masina nu este un loc public”. In acelasi timp, ai dreptate, dar si gresesti. Interiorul vehiculului nu este cu adevarat un loc public, dar acolo unde se afla masina, poate fi. Fara indoiala, drumul catre astfel de locuri apartine fiecaruia, asa ca prin comiterea acestui tip de comportament in timpul conducerii unui vehicul pe sosea, ne aflam cu siguranta intr-un loc public. Daca se doreste atat de mult sa se petreaca in masina astfel de momente pasionale, trebuie asigurat ca totul are loc în timpul unei opriri într-un loc non-public, pentru asigurarea intimitati.

Ce nu are voie sa faca pasagerul din masina

Nu numai soferii ar trebui sa respecte anumite reguli legate de conducerea in siguranta. Comportamentul pasagerilor se poate alinia in confort si siguranta in calatorie.

Pozitionare picioare pe panoul de bord

Multi pasageri se simt atat de confortabil in masina, astfel incat decid sa se descalte si sa-si aseze picioarele confortabil pe bord. Dar, desi nu reprezinta un obstacol in situatiile standard de trafic, aceasta pozitie poate fi de mare importanta in cazul unui accident. Intr-un astfel de moment, un airbag (atingand o viteza cu adevarat impresionanta) va lovi, putand aduce urmari grave picioarelor.

De asemenea, pasagerii ar trebui sa respecte obiceiurile de conducere. Nu tuturor persoanelor care conduc un vehicul le place sa asculte muzica sau sa vorbească in timp ce se afla la volan. Din motive de siguranta, pasagerii ar trebui sa se adapteze pe cat posibil la obiceiurile soferului, cel care este responsabil pentru siguranta tuturor pe timpul unei deplasari.

De final

O masina este un mijloc de transport convenabil care ne face viata de zi cu zi mult mai usoara. Cu toate acestea, poate fi o sursa de pericol pentru noi insine si pentru alti participanti la trafic. Pentru a rezuma, putem face aproape orice la volanul vehiculului nostru, numai ca, pposibilitatea nu inseamna ca ar trebui sa punem in practica fiecare idee la care ne putem gandi. Este recomandat sa incercam sa alegem cele mai sigure si mai inteligente activitati posibile in timpul conducerii. Sa lasam restul ideilor pentru timpul liber in circumstante mult mai favorabile.
Ce nu trebuie facut in masina la volan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acasa
Articole
Adauga Site
Contact