Ce trebuie facut in caz de accident auto, mai ales ca in astfel de situatii exista posibilitatea de a nu gandi lucid si de a nu lua masuri corecte. Un accident de masina poate fi deranjant, deci este importanta cunoasterea in prealabil si ce pasi ar trebui facuti daca se intampla vreodata. Chiar daca nu exista raniti, a face fata unui accident de masina este o încercare frustranta si uneori dificila.
Procesul de gestionare a unui accident incepe chiar in momentul producerii, prin asigurarea ca toti cei implicati sunt in siguranta. Speram ca nu vom fi niciodata implicati intr-un accident de masina, dar daca suntem, aceste randuri care urmeaza, pot ajuta la aflarea ce se face in continuare.
Ce trebuie facut in caz de accident, prin tot ce urmeaza, se datoreaza faptului ca am patit un astfel de eveniment neplacut, fiind in dreapta pe una dintre autostrazile din Olanda, undeva in jur de ora 1 noaptea, in luna aprilie a acestui an 2021.
Imaginile postate sunt extrem de reale, cu un Mercedes clasa E si un Renault Clio, iar sperietura traita, deoarece dormeam in momentul impactului, nu cred ca o pot detalia. Purtatul centurii de siguranta m-a facut sa nu „zbor” prin parbriz. Dar tot ea m-a facut sa-mi aduc aminte o perioada de acel moment, deoarece durerea unor coaste afectate era ca un remember.
Totul s-a intamplat atunci cand un Renault Clio din 2019, situat in fata pe banda 2, a franat brusc pe autostrada, deoarece lovise o caprioara, iar cel cu care eram si se afla la volan, nu a putut evita, mai ales ca in spate exista tractata si o rulota. Sansa a facut sa nu existe victime, (doar caprioara), iar rapiditatea cu care s-au prezentat cei care se ocupa de astfel de cazuri, a fost practic instantanee. Nu a durat 2-3 minute si politia, impreuna cu cei care administrau autostrada respectiva, si-au facut prezenta.
Acest eveniment m-a determinat sa scriu acest articol si sa indrum, fara sa fac referire la un astfel de accident in alta tara, ci doar pentru cei care sofeaza in Romania.
Ce trebuie facut in caz de accident
In primul rand, opreste-te intotdeauna daca esti implicat intr-un accident, deoarece este obligatia ta legala. Chiar daca crezi ca este un accident minor si nu consideri ca au existat pagube, trebuie sa opresti masina de fiecare data cand te lovesti de ceva, sau mai ales daca lovesti pe cineva.
Pastrare calm
Mentinerea intotdeauna a calmului, a luciditatii si neinstigarea la violenta, va facilita abordarea accidentului si a consecintelor acestuia. Asteapta ajutor, opreste motorul, aprinde luminile de avarie si utilizeaza un triunghi reflectorizant pentru a avertiza celelalte vehicule sa incetineasca.
Raporteaza accidentul organelor competente
In situatia in care accidentul este unul grav, se recomanda imediat apel de urgenta la 112, iar un echipaj de Politie si o unitate medicala din cea mai apropriata locatie, cu siguranta vor interveni.
Verifica daca exista vatamari
Verifica-te personal si pe oricare pasager din autovehicul, pentru a descoperi daca exista rani vizibile.
Suna la 112, sau cere cuiva sa faca acest lucru, chiar daca nimeni nu prezinta urme de vatamare.
Scoate vehiculul in afara carosabilului
Daca nimeni nu este ranit, incearca sa parasesti partea carosabila, spre o zona sigura.
Multe persoane sunt ranite dupa accidente, cand sunt lovite de alte autovehicule care nu observa masinile oprite pe drum. Iar daca nu mai poti deplasa vehiculul, du-te, impreuna cu cei implicati in accident, intr-un loc sigur, departe de sosea. Daca un accident se intampla pe timp de noapte, aprinde luminile de avarie ale masinii, posteaza un triunghi reflectorizant la distanta legala, astfel incat celelalte masini din trafic sa te observe.
Verifica daca sunt deteriorate ambele vehicule
Daca nu esti ranit si poti evalua daunele vehiculelor, fa-ti timp pentru a face acest lucru. Incerca sa faci fotografii sau scurte filmari, care arata pozitia masinilor si a avariilor fiecarui autovehicul in parte. Daca nu poti face fotografii, ia in considerare desenarea unei schite pentru a arata cum a avut loc accidentul, atat timp cat acesta este inca proaspat in memorie. S-ar putea crede de moment ca iti vei aminti toate detaliile accidentului, dar in unele cazuri poate dura cateva saptamani sau chiar luni de rezolvare, iar detaliile pot deveni dificil de amintit.
Schimba informatii cu celalalt sofer
Intr-un astfel de caz, trebui sa faci schimb de nume si informatii despre asigurari, dar ai putea incerca, de asemenea, sa obti alte informatii utile, inclusiv:
– numarul de telefon al celuilalt sofer;
– marca si model vehicul implicat in accident;
– nume si informatii de contact pentru oricine a asistat la accident;
– numele agentilor de Politie care raspund de aplicare a legii la locul accidentului;
Constatare amiabila
Pentru acele accidente auto in care au fost implicate doua vehicule si din care au rezultat numai pagube materiale, avizarea societatilor din domeniul asigurarilor se poate face si in baza unui formular tipizat, denumit constatare amiabila de accident. Astfel, soferii vehiculelor respective consemneaza circumstantele producerii respectivului eveniment, cu datele personale de identificare a vehiculelor implicate, precum ÅŸi a propriilor asiguratori.
Chiar daca ai aflat ce trebuie facut in caz de accident auto, important este sa retinem ca supravietuirea unui accident se poate interpreta ca o victorie. Mereu sa ne amintim ca atat timp cat suntem teferi si nevatamati, totul in viata se rezolva!
Am reusit sa realizez cateva imagini, iar ca si concluzie, trebuie sa mentionez ca mi-am luat angajamentul ca niciodata sa nu mai dorm pe locul pasagerului din dreapta, indiferent de cine sa afla la volan (aspect cam rar, fiindca de obicei eu sunt mai mereu la volan), ca sa nu cumva sa neglijez atentia de la traseu.
Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!! 😂
Ramai conectat cu acest blog dedicat rulote, devino un urmaritor al paginii din Facebook si comenteaza articolele in pagina, dar, distribuie si prietenilor pentru o mai buna cunoastere.
Chiar daca speram ca nu vom avea niciodata parte de un accident auto, trebuie sa fim pregatiti si sa stim ce masuri trebuie luate in astfel de situatii. Este esential sa ne pastram calmul si sa avem rabdare pentru a gestiona situatia cu cap. Oprirea imediata a vehiculului, apelarea la ajutor si verificarea starii de sanatate a celor implicati sunt doar cativa dintre pasii necesari. Indiferent de gravitatea accidentului, este important sa raportam incidentul la organele competente si sa oferim ajutor celor in nevoie. In astfel de situatii, conducerea responsabila si acordarea primului-ajutor pot face o diferenta semnificativa. Speram totusi sa nu fim niciodata nevoiti sa aplicam aceste sfaturi, insa este bine sa fim pregatiti pentru orice situatie.