Sari la conținut

Greseli de evitat cand cumperi masina second


Greseli de evitat cand cumperi masina second, deoarece, cumpararea unei masini second hand sau a unei rulote, este considerata, uneori, o loterie pentru multi oameni. Este adevarata aceasta problema? Fiecare dintre noi manifesta suficienta curiozitate atunci cand cumpara o masina second hand sau  chiar si o rulota, sau ne incredem in cuvintele vanzatorului?

A pune intrebari si a solicita documente de baza nu este un capriciu, ci doar bunul simt. Deci, de ce nu o facem? Este doar lene, nepasare, sau neatentie? Poate ne este doar rusine ca vanzatorul sa nu creada ca il vom considera un tip necinstit? Numai ca, neatentia si jena noastra sunt exploatate de acei vanzatori necinstiti, care pot pacali orice persoana naiva. Cu cat le este lor mai usor, cu atat realizeaza cat de putine cunostinte si experiente are cumparatorul.

Asadar, afla cum sa te protejezi impotriva unor dealeri neseriosi sau samsari auto, sau, cel putin, cum sa minimalizezi riscul de a cumpara o masina second hand care nu corespunde asteptarilor tale. Dar mai ales, cum sa eviti o surpriza neplacuta, prin a fii pacalit de un vanzator necinstit.

Greseli de evitat cand cumperi masina second

Atunci cand continutul anuntului online contine o optiune ca este doar o informatie comerciala si nu constituie o reala oferta, te poti astepta ca acele caracteristicile reale ale masinii vandute sa difere de cele prezentate in oferta la fata locului. Aceste tipuri de informatii sunt de obicei folosite de dealerii de masini noi care vand diferite versiuni ale acestora. Atunci cand o astfel de informatie este folosita de un dealer auto, sau de o persoana privata care vinde o masina second, poate ridica suspiciuni. Prin urmare, atunci cand alegi sa vizualizezi masina care te intereseaza, merita intotdeauna sa ai imprimat continutul anuntului si sa verifici daca totul se potriveste cu descrierea din respectivul anunt.

Una dintre cele mai frecvente inexactitati este informatia afisata ca masina nu are accidente, cand de fapt nu este asa. Inexactitatile pot viza, de asemenea, caracteristicile detaliate ale motorului masinii sau ale echipamentului acestuia. Atunci cand in continutul unui articol apare o clauza care protejeaza vanzatorul, ar trebui sa verifici intotdeauna cu atentie starea reala a masinii. In caz contrar, s-ar putea pur si simplu sa fii indus in eroare si sa cumperi un vehicul cu alte specificatii decat ai crezut la inceput.


Verificare VIN

Aceasta ar trebui sa fie intotdeauna baza actiunilor tale. Nu conteaza daca vanzatorul crede ca il consideri neserios. Verificarea codului VIN te protejeaza de a cumpara o masina care este furata si/sau a fost inclusa intr-un accident. Daca informatiile furnizate de vanzator sunt in contradictie cu informatiile atribuite numarului VIN al vehiculului, atunci esti aproape 100% sigur ca este o persoana necinstita, care doreste sa vanda o masina care nu corespunde descrierii.

Merita sa ai in vedere ca, spre deosebire de alte date care descriu un anumit vehicul, modificarea numarului VIN este extrem de dificil. Prin urmare, daca observi ca ceva cu codul VIN a fost manipulat, fii deosebit de vigilent. A sti ca o masina veche de cativa ani trebuia verificata mai devreme, deoarece a trecut peste verificarile tehnice obligatorii, poate fi ceva dezastruos. La urma urmei, daca s-a reusit falsificarea numarul VIN, atunci si restul documentelor pot fi si ele false.

Verificare masina si documente

Multi dealeri auto vand vehicule cu carti ale masinii „pierdute” sau lipsa. Acest lucru se datoreaza faptului ca acele carti contin istoricul real al masinii, despre care vanzatorul nu doreate sa informeze cumparatorii. La astfel de masini ar trebui sa fie o atentie deosebita. Daca decizi sa cumperi o astfel de masina, contractul de vanzare ar trebui sa includa informatii despre lipsa unei carti de service. Este bine sa verifici si certificatul de inmatriculare inainte de a cumpara. Poti citi din acesta informatii despre parametrii tehnici de baza ai masinii, inclusiv, mai ales, greutatea maxima admisa, sau puterea motorului, in situatia in care doresti, pe viitor, sa tractezi o rulota.

In timpul tranzactiei, trebuie verificata identitatea persoanei cu care este semnat contractul. Trebuie semnat cu persoana ale carei detalii apar in contract. Nu se semneaza contracte necompletate, decat daca s-a convenit in prealabil si se face cu acordul proprietarului masinii. De asemenea, merita sa-ti amintesti ca unele masini pot avea mai multi proprietari, fapt pentru care trebuie sa obti permisiunea de a vinde de la fiecare dintre ei.

De asemenea, trebuie sa fii atent la situatiile in care numele de pe documentul de inmatriculare al masinii nu se potriveste cu numele vanzatorului. Desigur, acest lucru se poate intampla atunci cand masina este vanduta inainte de a fi reinmatriculata, dar atunci ar trebui sa primesti contractul de vanzare original al masinii, semnat cu proprietarul anterior.

Contract in concordanta cu realitatea

Contractul de vanzare sta la baza posibilelor tale pretentii impotriva vanzatorului, asa ca, ar trebui sa fie intotdeauna veridic. Nu introduce informatii false despre pretul masinii, sau despre starea sa tehnica. Desigur, exista tentatia de a subestima valoarea masinii, si astfel de a evita o taxa mare, dar in practica poti pierde mai mult la o astfel de manevra, decat sa castigi. Cand masina se va dovedi a fi o epava, vei putea recupera doar suma care a fost scrisa in contract. Daca nu notezi un defect in contract, atunci automat orice reparatie in acel domeniu va trebui sa fie efectuata pe cheltuiala ta si nu vei avea dreptul la despagubiri din partea vanzatorului.

Contractul ar trebui sa contina un text care sa confirme kilometrajul efectiv al masinii si, daca vanzatorul nu este sigur, ar trebui sa semneze starea curenta a afisajului din bord. Datorita acestui fapt, poti evita consecintele neplacute in timpul unei inspectii rutiere de rutina. Revanzarea ulterioara a masinii va fi, de asemenea, mai putin deranjanta, fiindca nimeni nu te va acuza de frauda. Orice defecte indicate de vanzator trebuie, de asemenea, inregistrate in contract.

Un exemplu pot fi informatiile despre aer conditionat nefunctional, care, conform asigurarilor vanzatorului, poate fi umplut cu gaz. Cand in timpul unei vizite la un service auto se dovedeste ca aerul conditionat nu functioneaza pentru ca s-a defectat compresorul, atunci persoana care-ti vinde masina este obligata sa suporte costul unei astfel de reparatii.

Daca vanzatorul iti ofera un contract gata de semnat, il verifici intotdeauna cu atentie si, eventual, il completezi cu informatii suplimentare. Semnarea unui document gata, fara a-i citi continutul, este cu o problema aproape sigura. Merita sa iei in seama ca banii atrag tot felul de escroci si atunci cand cumperi o masina uzată, ar trebui sa fii sensibil la orice inexactitati si comportament ciudat. Sa nu-ti fie rusine sa intrebi, sa verifici si sa modifici prevederi nefavorabile ale contractului. Toate au ca scop aspectul de a reduce riscul de a pierde banii castigati cu greu.

Greseli de evitat cand cumperi masina second
Pe Facebook ai dat Like? Poate nu dai!!  😂
Ramai conectat cu acest blog dedicat rulote, devino un urmaritor al paginii mele din Facebook si comenteaza articolele in pagina, dar, distribuie si prietenilor pentru o mai buna cunoastere.

Distribuie prietenilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acasa
Articole
Adauga Site
Youtube
Contact