Sari la conținut

Tractare remorca pentru prima data

Tractare remorca pentru prima data, deoarece, in timpul vietii se intampla adesea sa ai nevoie de o remorca, fie in timpul unei mutari, sau doar pentru a putea lua ceva mai multe lucruri in vacanta. Totusi, este posibil sa-ti pui intrebarea daca poti atasa o remorca in spatele masinii tale. Pentru ca sa descoperi cateva raspunsuri, exista acest articol auto din BlogRulote, care te ajuta sa intelegi la ce ar trebui sa acorzi atentie atunci cand doresti sa faci asta.

Bineinteles ca, inainte de a lua in calcul tractarea, masina trebuie sa aiba un carlig de remorcare, dar si remorca trebuie sa fie in ordine. Indiferent daca ai un suport pentru biciclete, o remorca sau o rulota in spatele masinii, acestea trebuie sa aiba propriile lumini de pozitie in spate, lumini de frana si semnalizatoare.

Permis de conducere corect

Poti tracta o remorca mica cu un permis de conducere normal fara probleme, dar nu orice tip de remorca. Pentru remorci mai grele, ai nevoie de permis de conducere B+ sau BE, pentru a conduce o remorca (rulota). Cu permisul de conducere B poti tracta o remorca de pana la 750 de kilograme, aceasta fiind greutatea cu sarcina utila.

Verifica cartea si certificatul de inmatriculare al masinii pentru a descoperi masa maxima tractabila. Aici poti vedea daca carligul de remorcare al masinii este potrivit pentru tractarea unei remorci cu o anumita greutate. De asemenea, trebuie să ai permisul de conducere corect.

Iata ce “spune” legea pentru permis conducere categoria B:
1. autovehiculul a carui masa totala maxima autorizata nu depaseÅŸte 3 500 kg si al carui numar de locuri pe scaune, in afara conducatorului, nu este mai mare de 8;
2. ansamblul format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizată nu depaseste 750 kg;
3. ansamblul de vehicule a caror masa totala maxima autorizata nu depaseste 4.250 kg, format dintr-un autovehicul tragător din categoria B si o remorca a carei masa totala maxima autorizata depaseste 750 kg;

Categoria BE: ansamblul de vehicule a caror masa totala maxima autorizata depaseste 4 250 kg, format dintr-un autovehicul tragator din categoria B si o remorca sau semiremorca a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 3 500 kg;

Tractare remorca pentru prima data

Daca vei folosi carligul de remorcare doar pentru o remorca, va fi suficienta o mufa cu 7 pini pentru conectare la sursa de curent. Daca intentionezi sa pleci la drum cu o remorca mai mare, cel mai probabil vei avea nevoie de o priza cu 13 pini. Trebuie sa ai in vedere ca exista doua tipuri de mufe cu 13 pini. Care este cea potrivita pentru tine, depinde de conexiunea de pe remorca. Exista o priza cu 13 pini, la care poti conecta direct o mufa cu 7 pini, fara mufa adaptor, si o varianta in care ai nevoie de o mufa adaptor.

Cablul siguranta frana remorca

Cablul de siguranta frana remorca asigura ca o remorca de peste 750 kg actioneaza automat frana de mana atunci cand aceasta este eliberata accidental din carligul de remorcare. Aceasta detasare de pe carlig poate avea diverse cauze. In principiu, se poate intampla doar daca remorca nu este ataaata corect. Atunci cand conduci peste o denivelare mare sau printr-o gaura mare, remorca se poate desprinde. Prin urmare, verifica intotdeauna daca remorca este atasata corect la carligul de remorcare. Un articol auto care face referire la acest subiect, poate fi urmarit accesand Atasare la masina cablu siguranta frana remorca

Presiune anvelope remorca

Pentru a conduce in siguranta cu o remorca, verifica intotdeauna presiunea in anvelope înainte de plecare. Verifica acest lucru cand nu este inca incarcata. De asemenea, este recomandat sa verifici regulat presiunea in anvelopele masinii. Poti sa descoperi care presiune in anvelope este corecta, accesand un articol dedicat acestui subiect, printr-un click pe Presiune anvelope remorca. Vei gasi adesea acest lucru la o masina fie pe stalpul usii din partea soferului, sau in interiorul clapei rezervorului de combustibil. Pentru multe remorci, rulote, peridocuri sau semiremorci, acest lucru este mentionat pe bara de remorcare, pasajul rotii, sau in manualul de instructiuni.

Cat de repede te poti deplasa cu o remorca

Aceasta este una dintre cele mai frecvente intrebari referitoare la remorci, iar acestui subiect i-a fost dedicat acest articol auto. Viteza nu este niciodata buna, iar cu o remorca in spatele masinii, este si mai riscant sa conduci prea repede. Sunt reguli de care trebuie tinut cont, mai ales in strainatate, unde se pot aplica diferite reguli pentru viteza maxima pentru remorca, asa ca asigura-te ca verifici regulile din acea tara înainte de a pleca intr-o vacanta.

Cum dai marsarier cu o remorca

Unul dintre cele mai dificile lucruri cu o remorca este sa dai in spate. Se ingreuneaza faptul ca trebuie sa virezi la dreapta daca doresti sa manevrezi remorca la stanga. Traseul trebuie deja planificat, trebuie sa cunosti directia in care se va deplasa remorca, in ce directie sa virezi masina, pozitia obiectelor din apropiere, etc. De asemenea, este important sa te uiti peste umar si sa fii cu ochii pe toate oglinzile. De asemenea, trebuie sa te asiguri ca masina si remorca nu se lovesc in viraje maxime. Realizeaza aceasta manevra conducand incet si asigura-te ca unghiul dintre masina si remorca nu devine prea mare. Mersul inapoi cu o remorca necesita neaparat putina practica.

Probleme daca remorca incepe sa se balanseze

Ai plecat si esti in trafic, iar daca remorca incepe sa se balanseze, este important sa reduci rapid viteza, ridicand piciorul de pe padala de acceleratie si sa franezi usor. Prin scaderea vitezei, te asiguri ca balansarea se opreste. Dar este mai bine sa previi decat sa vindeci, asa ca, previne balansarea remorcii acordand atentie prin citirea randurilor de mai jos.

– Evita miscarea brusca prin viraje ale directiei;
– Respecta limita de viteza pentru remorca pe care o tractezi;
– Fii foarte atent in caz de vant puternic, sau de suprafata alunecoasa a drumului;
– Asigura-te ca remorca este incarcata corect;

Consum al masinii cu remorca

Cu cat viteza este mai mare, cu atat este mai mare si consumul desigur. Cu o remorca trebuie sa respecti o viteza maxima de 90 km/ora pe autostrada. Consumul cu remorca tractata, va fi cu aproximativ 30 pana la 60% mai mare, decat atunci cand conduci masina fara a tracta.

Cumparare sau inchiriere remorca

Pentru majoritatea persoanelor, o remorca este ceva la care nu se gandesc pana cand nu se muta, sau cand s-a facut multa curetenie in curtea si este necesara o deplasare la un centru de colectare gunoi. Atunci are sens daca doresti sa inchiriezi o remorca in loc sa o cumperi. Dar care sunt aceste diferente de pret între inchirierea unei remorci sau cumpararea uneia?

Daca doresti sa cumperi o remorca, preturile de pe piata auto variaza considerabil. Remorcile noi cu o singura axa si cu prelata, sunt la vanzare pentru aproximativ 800 pana la 1200 de euro, iar pentru o remorca cu 2 axe, poti investi 2 000 de euro. Daca alegi o remorca second hand, intotdeauna vei economisi bani. Asta depinde, desigur, daca ai un loc unde sa o parchezi. Diferenta dintre o remorca noua si una uzata, dar in stare buna, nu este de neglijat.

Totusi, daca achizitionezi o remorca second, atunci s-ar putea sa fie necesara o intretinere. Aceasta nu trebuie sa fie o problema, mai ales ca majoritatea pieselor de remorca sunt relativ accesibile. Multe dintre aspectele inlocuirii pieselor sunt usor de facut de unul singur.

Gandeste-te la inlocuirea luminilor (becurilor) remorcii, sau la repararea rotii din fata, cea de sprijin (manevra) a remorcii. Totodata, in functie de model, este posibil sa ai nevoie de un adaptor pentru remorca. O priza de remorca sau un adaptor stecher, nu costa adesea mai mult de 40 – 50 lei si pot fi achizitionate cu usurinta, chiar si online.
Tractare remorca pentru prima data

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acasa
Articole
Adauga Site
Contact